Bar Seçimi

1.Bitkiyi çıkarmak için küçük ve keskin bir bıçak seçin. Bıçağı, bitkinin üzerindeki üçgen kapağın üzerine hafifçe yerleştirin.

2.Yavaş yavaş kesmeye başlayın ve bitkinin orta kısmını kesmemeye dikkat edin.

3.Bitkinin kabuğunu huni şeklinde kesin.

TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN BAYAN TÜRLERİ:

Çiçek bamyası (Amasya bamya): Küçük boyutlu açık yeşil renktedir. Esas olarak kurutma için kullanılır. Yaklaşık 1 cm büyüklüğe ulaştığında hasat edilir. Amasya, Tokat ve İç Anadolu’da yetişir.

Sultani bamya: Koyu yeşil, beşgen köşeli ve sivri uçludur. Yumuşak, tatlı ve az tohumludur. Bu tip 6-7 cm ve daha fazlasına ulaşabilir. Marmara ve Ege bölgelerinde yetişirler.

Tombul bamya (Balıkesir bamya): Altıgen tipte, kısa, dolgun ve etlidir. Çok çekirdeklidir. Ucu tüylü olduğu için tombul bamya olarak da adlandırılır.