Mantar hasadı ve bazı yörelerde zeytin hasadı başlıyor, üzüm hasadı bitti, deniz mevsimi çoktan açıldı; balık türleri de artık bol. Bodrumda kış hazırlığı bitti, kahve keyfi başladı. Anadolu’da inanç var, bilmiyorum, biliyor musun? Ekim ayı için hazırlık yapmayı bırakanların, hatta tembel denilenlerin bile kileri, davranışları nedeniyle farelerin gözdesi haline geldi. İşte hikaye bu, inanamazsınız, inanmadan duramazsınız… Dört mevsimin tüm aylarının kendine has bir rüzgarı ve bolluğu olan ülkemizde Ekim ayı nedense farklı bir lezzete sahip. En güzeli, en sevdiğim narenciyeler dallarda olgunlaşıyor ve doğduğum mevsimin mücevherleri gibi gri güzellikleriyle ağaç dallarında sergileniyor. Binbir ton ve griye uyum sağlayan sarı ve turuncular da tasarımda çok popüler… Her ay sofralarınıza konuk olduğumuzdan, sevdiğiniz şeyler ve renklerle hazırlanmış bir dergi diliyoruz. , mutfağınızda ve hatta evinizde. Mevsimlik ürünlerle bir mutfak geleneği yaratmak yeni bir şey değil, hepimiz biliyoruz. Ama nedense bazı şeyler unutulduğunda ya da ihmal edildiğinde doğayla uyumsuzluk başlar ve binlerce yıldır alıştığımız bize iyi gelen şeylerden zamanın bir parçası oluruz. yaş. Bundan sonra ne olacağına girmeden sadece ‘kötü şeyler hayatın bir parçası’ demek istiyorum. Olumsuz düşünceleri bir kenara bırakarak hazırladığımız “bu hikaye güzeldi” diyebilirim. Meşhur Anadolu böreği ve köftesi Ekim sayımızda yer alıyor. Doğuştan gelen, ömür boyu süren bir nohut mayası mirasına sahibiz. Bu mayayı sadece ekmek değil tüm yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yumurta konusunu deyim yerindeyse ‘tartıştık’. ‘Nasıl pişirilmeli, nasıl saklanmalı, hangi tariflerde kullanılmalı?’ Sorularınızı cevaplamak için kısa bir rehber hazırladık. Bu yazımızı Dünya ve Türk Mutfağının en değerli tarifleriyle pekiştirdik. “Yemek güzeldir, yemek güzeldir, paylaşmak güzeldir” diyorsanız, bizim gibi siz de Ekim sayımızı ziyaret edebilirsiniz.

ETİKETLER

Dünya ve Türk Mutfağı Yumurta Ekim Anadolu Sofra Dergisi Sofra Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Emine Tunadan