medyauzmani.com
Kışlık domates sosu tarifi, hazırlanış şekli – Yemek Fikirleri

Kışlık domates sosu tarifi, hazırlanış şekli

55 dakika. Hazırlanma zamanı

Bugün domates mevsimini kaçırmadan kışlık domates sosu hazırlamanıza yardımcı olacak tüm bilgileri paylaşacağız. Daha önce denememiş olanlar için evde domates sosu yapmanın sandığınızdan çok daha kolay olduğunu söyleyeyim. Oradaki küçük zorluğa katlandığınızda, kışın o kadar rahat olacaksınız ki, “Yaptığıma çok sevindim” diyerek kendinizle gurur duyacaksınız. Öğrenmek isteyenler için “Evde kolay domates sosu nasıl yapılır”! İşte kışlık domates sosu tarifi, nasıl hazırlanır ve kışa hazırlık yapmaya başlayanlar için çok faydalı olacak bilmeniz gereken tüm püf noktaları.

kışlık domates sosu malzemeleri

  • 5 kg domates (Armut domatesleri daha az sulu olduğu ve daha az çekirdek içerdiği için tercih edebilirsiniz.)
  • 50 gr (1 yemek kaşığı dolu + 1 yemek kaşığı) deniz veya kaya tuzu

Kullanılacak araç ve gereçler

  • 1 taş
  • 1 kap
  • Keskin bıçak
  • 1 su bardağı geniş ve derin
  • 5 kavanoz
  • 1 ahşap
  • 1 kepçe
  • Bir kesme tahtası veya mutfak robotu (Blender da kullanılabilir.)

Kışlık domates sosu tarifi ve yapılışı

domates soyma

1. Domateslerin kabuklarını soyarak domates sosunu hazırlamaya başlıyoruz.

2. Domatesleri soymanın kolay bir yolu için keskin bir bıçakla domateslerin dibine büyük bir çarpı işareti koyun.

3. Kaynar suya atıp 15-20 saniye bekletin. Domatesin cinsine ve miktarına göre bu süre uzayabilir. Domatesler zaten pişeceği için kaynar suda 1 dakika kadar bekletmenizde bir sakınca yoktur.

4. Kaynar suda 15 saniye ile 1 dakika arasında beklettiğiniz domatesleri bir kevgir yardımıyla çıkarın ve soğumaya bırakın.

domates nasıl soyulur

5. Domatesler onları rahatça tutacak kadar soğuyunca, bir çarpı işareti yapın ve kabuğu parçalardan çıkarın. Kabuğun domatesten kolayca ayrılabildiğini fark edeceksiniz. Tüm domates kabuğunu çıkarın.

Domates nasıl kolay soyulur

domates dilimleri

6. Soyduğunuz domatesleri kesme tahtası üzerinde dilimlemeye başlayın. Robotu vuracaksanız, robotu bir bütün olarak içine atın ve içinde küçük parçalar kalacak şekilde sürükleyin.

kış domatesi yapmak

7. Doğranmış veya doğranmış domatesleri, ocakta ısınan derin, sığ bir tencereye dökün.

domates pişirme

8. Dilimleme işlemi devam ederken doğranmış domatesleri tencerede pişirmeye başlayın. Kalan domatesleri dilimlerken tencereye ekleyin ve tüm domatesleri tamamlayın.

9. Tencerenin dibi domatesler kaynayana kadar en üstte, kaynamaya başlayınca kısık ateşte olmalıdır.

10. Kaynamaya başlayan domateslerin üzerinde kefi denilen köpüğü oluştuğu için kaşık yardımıyla çıkarın.

11. Domatesler kaynadıktan sonra altını kısın, tuzu ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırın. Fazla domates suyu buharlaşana ve sos koyulaşana kadar 20-25 dakika kısık ateşte pişirmeye devam edin.

kavanoz ve kapaklarından sterilizasyon

12. Sterilize etmek için kapakları kaynar suya atın ve maşa yardımıyla her taraftan kaynayan suya temas edecek şekilde çevirin.

13. Aynı işlemi traktör için de yapın. Ancak kavanozlar kaynar suya konulduğunda çatlayabilir. Bu yüzden önce kavanozları ılık suya koyun ve kavanozlar sudayken suyu kaynatın.

14. Kavanozları sıcak sudan çıkarın, sterilize etmek için önceden ısıtılmış bir fırına koyun ve iyice kurulayın ve kuruması için fırında saklayın.

15. Fırından çıkardığınız sterilize edilmiş kapak ve kavanozların ağzına veya iç kısmına dokunmamaya dikkat edin.

Kavanozlara domates sosu koyun

16. Tencerenin dibi hala açıkken bir kepçe yardımıyla domatesleri alın ve tamamen kurumuş kavanozlara boşaltın. Domatesleri kavanozlara dökerken su sıçramaması için huni kullanabilirsiniz.

17. Sıcak domatesleri kavanozlara döktükten sonra, sıcaklık yükselmeden kapakları çok hızlı bir şekilde kapatın.

18. Kapakları kapatırken kavanozları hava kalmayacak şekilde tüm gücünüzle sıkıca kapattığınızdan emin olun.

saklama kavanozları

19. Kavanozları bir bez parçasının üzerine ters çevirin. Soğuyana kadar dokunmadan bırakın.

20. Kavanozlar soğuduktan sonra serin bir yerde saklayın. Asla güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde sakladığınızdan emin olun.

domates kutusu

Kışlık domates sosu yapmanın püf noktaları

  • Konserve domates olarak da adlandırılan kışlık domates sosuna en çok yakışan domatesler sivri uçlu domateslerdir. Bu domateslere armut domates de denir. Bu domatesler daha az meyve suyu ve tohum içerdiğinden konserve için uygundur.

  • Kavanozlar kavanozlarda daha önce kullanılabilir. Ancak, kapaklar her seferinde yeni satın alınmalıdır. Daha önce kullanılmış, paslanmış veya paslanmış bir kapak kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Kışın makarnaya, ete ve tavuğa domates sosu eklenebilir. Bu sosu çorba, kahvaltı sosları veya tavada kızartma sosları yapmak için de kullanabilirsiniz.
  • Domatesleri irili ufaklı doğrarsanız kıvamı ve tadı daha güzel olacaktır. Pişirme sırasında küçük parçalar erir, büyük parçalar kalır.
  • Domates sosu hazırlamak için ertesi gün yenebilir. Kavanoz açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalı ve 5 gün içinde tüketilmelidir.
  • Domates sosunu kavanozlara doldurmayı bitirmeden tencerenin altını kapatmayın. Sos kaynarken kavanozlara dökün.
  • Domatesler sıcak kavanozlara yerleştirilmelidir. Ancak sıcak domatesleri kavanozlara koyarken ellerinizi yakmamaya dikkat edin. Bunun için kavanozları bir sap veya bir bez parçası ile taşıyabilirsiniz.
  • Kavanozu sosla doldurduktan sonra, domatesler ısıyı kapatmadan kapaklarını kapatın.
  • Kavanozların içine hava girerse domates sosu bozulur. Bu nedenle kavanozların kapakları sıkıca kapatılmalıdır.
  • Doldururken kavanozların üzerine veya çevresine sos dökülürse hemen silin.
  • Konserveleriniz hazır olduğunda bir gece bekletin ve ertesi gün kavanoz kapaklarını kontrol edin. Biraz bastırmama rağmen kapaklar açılmıyorsa sorun yok. Ancak kapak zorlanarak açılırsa konserve yapılmamış demektir. Bu durumda açılan kavanozdaki domatesleri bozmadan hemen kullanın.
  • Kavanozlar soğuduktan sonra baş aşağı değil düz bir şekilde saklayabilirsiniz.
  • Hava almayan kavanozların kapakları şişecek ve içindeki domates sosu muhtemelen bozulacaktır. Bu nedenle kavanoz kapaklarında şişkinlik olan sosları kontrol edin. Zarar görebileceğinden endişeleniyorsanız tüketmeyin.
  • Mümkünse kavanozlar kullanılıncaya kadar buzdolabında saklanmalıdır. Buzdolabında yer sıkıntısı varsa serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Yaz sıcağı geçene kadar buzdolabında, soğuk havalar başladığında serin bir ortamda saklanabilirler.

Kışlık domates sosu nasıl yapılır?

Kışlık domates sosu kullanarak kışlık domateslerin hazırlanması

Domates soslu kış minmin Konserve yiyecekler de hazırlayabilirsiniz. Bunun için yeşil biberi kızartmak ve pişmekte olan domateslere eklemek yeterlidir. Öncelikle biberleri doğrayıp yağda kızartıyoruz ve pişen domateslerin üzerine ekliyoruz. Diğer tüm adımlar domates sosu tarifi ile aynıdır. İşte bilmeniz gerekenler:

  • Biberleri doğrarken saplarını ve çekirdeklerini çıkarın.
  • Biber yumuşayana kadar yağda kızartılmalıdır.
  • 5 kg domates için 1 kg biber yeterlidir.
  • Tercihinize ve damak zevkinize göre bütün biberi acı, tatlı veya yarısını kullanabilirsiniz.

Herkesin tadını çıkarın.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın