medyauzmani.com
Tarçın Faydaları ve Tarçına Faydası Olan Hastalıklar – Yemek Fikirleri

Tarçın Faydaları ve Tarçına Faydası Olan Hastalıklar

Tarçın faydaları
Tarçın sağlığa faydaları Yüzyıllardır bilinmektedir ve tıp endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Tarçın kendi ağacının kabuğundan elde edilir ve taze yaprakları kullanılan kısımlar arasındadır.
Tarçında çok sayıda uçucu yağ vardır ve bu yağlar alkol, tarçın, terpen, sinnamaldehit, müsilaj ve sitrindir. Tarçın sağlığa faydalarıbu öğelerle tanımlanır. Tarçın düzenli ve doğru bir şekilde alındığında çeşitli rahatsızlıkları tedavi edebilir. Özellikle bulaşıcı hastalıklarda başarılıdır.
Tarçın hastalıklara etkisi
Enfeksiyon üzerindeki etkiler
Tarçın, özellikle mantar ve maya enfeksiyonlarını durdurmada oldukça etkili bir besin kaynağıdır. İçerdiği uçucu yağlar sayesinde bu hastalıklarla da savaşan tarçın, oluşmasını engeller. Cilt enfeksiyonlarında da oldukça etkili olan tarçın, kesikler ve böcek ısırıkları için de faydalıdır.
Tarçın kan şekerine etkisi
Bugüne kadar yapılan birçok çalışmada tarçının insülin direncini arttırdığı ve kan şekerini dengelediği gösterilmiştir. Bu nedenle şeker hastalarına şiddetle tavsiye edilir. Bununla birlikte, diyabet ilaçları alan hastaların aşırı tüketimi kötü sonuçlara yol açabilir. Bazı özel durumlarda aşırı yemek yemese bile şeker hastalığını olumsuz etkileyebilir.
Ağrıya tarçın etkisi
Tarçın içindeki elementler şiddetli mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bunun dışında soğuk havalarda kendini gösteren ve soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen grip ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde de yaygın olarak tüketilmektedir. Ayrıca düzenli olarak alındığında öksürük kesici etki sağlayabilir.
Tarçının bağırsaklar üzerindeki etkileri
Düzenli tarçın tüketimi gaz ve şişkinlik gibi sorunları gidermeye yardımcı olabilir. Özellikle bağırsak enfeksiyonlarının iyileşmesine destek olan tarçın, bağırsakları da harekete geçirerek kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunları ortadan kaldırır. Japonya’da yapılan araştırmalar tarçının ülserleri tedavi ettiğini göstermiştir. Bununla birlikte, mevcut araştırmalar tarçının sadece ülser ağrısını hafifletebileceğini göstermektedir. Sadece ülser hastalarının tarçın kullanmadan önce bir doktora danışmaları tavsiye edilirse.
Tarçın kansere etkisi
Araştırmalar tarçının şeker seviyelerini dengelediğini ve böylece kanser hücrelerini ortadan kaldırdığını veya yok ettiğini göstermiştir. Ancak tarçının antioksidan özelliği serbest radikalleri ortadan kaldırdığı için kansere doğrudan faydalı olduğu söylenebilir. Bu antioksidanlar, serbest radikallerin sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştürmesini engeller ve özellikle kolon kanserine karşı etkilidir. Serbest radikalleri yok ederek dolaylı olarak tüm kanser türlerine karşı koruduğunu söyleyebiliriz.
Tarçın beyin üzerindeki etkileri
Tarçın zihin açıcı bir özelliğe sahiptir ve yaşlanmanın neden olduğu bunamayı önlediğine inanılmaktadır. Ayrıca bazı araştırmalarda Alzheimer hastalığına faydalı olduğu gösterilmiştir. Hafızayı güçlendirir ve sinir sistemini uyararak sakinleştirici etkisi vardır. Tarçın bu özelliği kesin olarak bilinmemektedir ve hiçbir bilimsel temeli yoktur.
Tarçın kilo vermeye etkisi
Tarçında bulunan bileşenler kanı inceltir ve kan akışını hızlandırır. Kan akışının hızlanması dolaylı olarak daha fazla enerji tüketimine yol açar ve fazla yağların yakılmasını sağlar. Ayrıca bu özelliğin kalp sağlığı üzerinde olumlu etkisi vardır. Çünkü kan pıhtılaşma sorunu yaşayanlar için ilaç görevi görür. Bununla birlikte, kan sulandırıcı ilaçlarla tedavi görenlerin bu ilaçlarla birlikte tarçın almaları önerilmez.
Tarçının kaslar üzerindeki etkisi
Tarçın düzenli olarak alındığında vücudun ısınmasına yardımcı olur, bu sayede kasları gevşetmek için taşıyıcı yağlarla birleşir. Ayrıca vücutta çeşitli nedenlerle oluşan ağrıların giderilmesine yardımcı olur. Bunun dışında yorgunluğu da gideren tarçın banyo suyuna birkaç damla eklenerek kullanılabilir. Bu işlem kasları gevşetir ve aşırı yorgunluğu giderir.
Tarçın kolesterol üzerindeki etkileri
Çeşitli araştırmalar tarçının yağ çözücü ve şeker azaltıcı özelliği olduğunu göstermiştir. Ancak bu çalışmalarda kolesterolü de düşürdüğü gösterilmiş ve aşırı tüketiminden kaçınılması önerilmektedir.
Tarçın diş sağlığına etkileri
Özellikle diş çürükleri için faydalı olan tarçın, düzenli tüketildiğinde dişleri güçlendirir ve diş etlerini korur. Bunun dışında düzenli tüketim ağız kokusunun ve ağızda bulunan bakterilerin yok edilmesini sağlar.
Tarçın soğuk algınlığına etkisi
Soğuk algınlığı, öksürük, grip, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve titreme gibi rahatsızlıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Antibakteriyel etkiye sahip olan tarçın, düzenli tüketimi sayesinde metabolizmayı güçlendirir ve kanı inceltir. Bu sayede vücut dışarıdan gelebilecek virüslerden ve hastalıklardan korunur.
Tarçın sinir sistemi üzerindeki etkileri
Ciddi hastalıkların en büyük nedenlerinden biri olan stres, tedavi edilmediği takdirde depresyona ve sinirliliğe neden olabilir. Tarçın yatıştırıcı ve sakinleştirici etkileri sayesinde bu sorunlar ortadan kaldırılabilir ve Alzheimer hastalığı gibi ciddi hastalıklar tedavi edilebilir. Ancak düzenli tüketimin olmadığı durumlarda bu etkileri göstermez.
Tarçın bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri
Özellikle virüslere karşı etkili olan tarçın, birçok hastalıktan korunma sağlar. Bağışıklık sistemine inanılmaz katkılar sağlar ve HIV virüslerini yok eder. Ayrıca enfeksiyonların neden olduğu AIDS gibi ciddi hastalıkları da tedavi eder. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren tarçın, dışarıdan gelebilecek hastalıklara karşı kalkan görevi görür. Bunun dışında bazı çalışmalarda Parkinson hastalığına da faydalı olduğu gösterilmiştir. Bu hastalığı kesin olarak tedavi etmese de şu anda önleyici etkisinin olduğu bilinmektedir.

Tarçın çayının hastalıklara etkisi

  • Tarçın çayı güçlü bir antioksidandır ve alkol, sigara gibi zararlı maddeler kullanan kişilerde verdiği zararı azaltır.
  • Bağırsakta enfeksiyon oluşumunu engeller ve bağırsakları çalıştırarak mideyi temizler.
  • Şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunları ortadan kaldırabilir. Mide ağrılarına da çok iyi geldiği bilinmektedir.
  • Vücuttaki kan şekeri seviyesini dengeleyici etkisi vardır.
  • Metabolizmayı güçlendirir ve stresle savaşır.
  • Soğuk algınlığının neden olduğu tüm hastalıklar üzerinde tedavi edici bir etkiye sahiptir.

Tarçın hasarı ve yan etkileri
Faydaları saymakla bitmeyen tarçının aşırı ve bilinçsiz tüketilmesi durumunda bazı zararları ve yan etkileri vardır. Bu yan etkiler nadirdir ve ciddi yan etkiler olarak sınıflandırılmaz.

  • Uzun süreli ve aşırı kullanım kabızlığa neden olabilir.
  • İlaç tedavisi alan hipertansif hastalar kullanım süresine ve dozuna dikkat etmelidir.
  • Tarçın çeşitleri kullanılırken dikkatli olunmalıdır, özellikle Çin tarçını tavsiye edilen bir çeşit değildir. Çünkü karaciğeri olumsuz etkiler.
  • Kan şekeri seviyeleri ile ilgili sorunları olan hastaların da dikkatli kullanmaları önerilir.
  • Doğrudan cilde uygulanan tarçın tahrişe neden olabilir. Bu nedenle cilde uygulanmadan önce seyreltilmelidir.

Tarçın beslenme gerçekleri
100 gram tarçın 273 kalori var. Dahası; 9.8 gram protein, 55.2 gram karbonhidrat, 1.7 gram yağ, 19 miligram kalsiyum, 3.8 miligram demir, 100 miligram fosfor, 322 miligram sodyum, 148 miligram potasyum içerir.
öneriler
Uygun şekilde saklanan tarçın tüm yıl boyunca kullanılabilir. Birçok hastalığa anında etki edebilen tarçın, AIDS ve kanser gibi ciddi hastalıklara karşı etkili bir mücadele veriyor. Fazla kullanılmadığı sürece gönül rahatlığıyla tüketilebilir. İlaçlarla etkileşim sağlayıp sağlamadığı konusunda net bir bilgi yok. Bu nedenle, ciddi hastalıklarla ilişkili ilaçlar alıyorsanız, doktorunuza danışmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Tarçın Faydaları, Tarçının İyi Olduğu Hastalıklar yazısı ilk olarak Guden.Net’te yayınlandı.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın